zondag 27 juli 2014

5 frustraties van teamwork: werken aan vertrouwen

Ze zijn niet moeilijk te begrijpen, maar wel heel lastig te realiseren. De vijf belangrijke eigenschappen van een goed functionerend team. Al weer 10 jaar geleden schreef Patrick Lencioni er een kraakhelder boekje met een leuke parabel over. Het lastige (en mooie) van teamwerk is dat het zowel appelleert aan basale menselijke behoeftes als aan aspecten waar we instinctief bang voor zijn. Dat gaat heel onbewust. Deze blog gaat over de meest basale van deze behoeftes en angsten: vertrouwen. Maar wat is vertrouwen nu eigenlijk? Waar bestaat het uit? En hoe creëer je het? Als toetje: vijf ‘makkelijke’ manieren om aan vertrouwen te werken.
Gisteren gaf een opdrachtgever aan binnenkort met het hele team naar een kookstudio te gaan om de informele banden aan te halen. Dat gaat over het creëren van vertrouwen. Van vertrouwen weten we dat het ‘te voet komt en te paard gaat’. Ons jagersinstinct zorgt ervoor dat we onszelf niet in de nesten werken. We proeven op een onbewust niveau waar het veilig is en waar niet. En op onveilige plekken, schieten we in onze eigen reflex: fight, flight of freeze. Het helpt ons te overleven. Zo ging dat vroeger in de natuur en gaat het nu in de sociale jungle van de werkplek.
Maar wat we ten diepste willen is een plek waar we ons geborgen weten, helemaal onszelf kunnen zijn en waar we kunnen verbinden van mens tot mens, zodat we onszelf optimaal kunnen ontplooien. In de ontwikkeling van ons menszijn leren we echter dat niet iedere situatie zich daar optimaal voor leent. In de klas of bij het spelen op straat word je soms ook gepest. En dus hou je je een beetje in, kijk je de kat uit de boom, deel je liever als eerste een tik uit (‘aanval is de beste verdediging’) of loop je er met een boogje omheen. ‘Mezelf blootgeven doe ik alleen thuis, bij mijn partner’, wordt dan gezegd. Dat er op de werkplek delen zijn die niet van belang zijn om het over te hebben is een gegeven. Maar dat neemt niet weg dat het een opdracht is, om zoveel vertrouwen in te bouwen dat ieder het beste dat hij of zij in huis heeft, durft in te zetten.
En hoe werken we daar dan aan? Het belangrijkste is dat je durft te geloven dat ieder teamlid bereid is om bij te dragen aan teamvorming. Dat klopt ook, want het willen horen bij een groep is net zo menselijk als ademhalen. Als je die overtuiging eenmaal hebt, is het een kwestie van voortdurende aandacht.
Vijf ‘makkelijke’ suggesties om aan vertrouwen te werken zijn:
  1. ’s Ochtends beginnen met een gezamenlijke kop koffie. Terwijl de computers opstarten even bij elkaar zitten en zonder agenda kletsen over wat je bezighoudt. Probeer er een ritueel van te maken. Als het niet iedere dag lukt, misschien wel iedere week op maandag?
  2. In een overleg niet alleen zeggen wat je denkt, maar ook eens stilstaan bij wat je voelt en dat bespreekbaar maken. Let maar op: Als een schaap over het hek is, volgen er meer. Als het niet altijd lukt, probeer dan een maand lang één keer per overleg
  3. Belangstelling tonen voor elkaars privéleven. Elkaars hobby’s en thuissituatie beter leren kennen. Als het niet direct bij iedereen lukt, kies dan eerst een collega uit die je toch al graag mag en breidt het daarna uit.
  4. Actief naar elkaar luisteren door niet alleen je eigen punten in te brengen, maar eerst de punten van een ander kort samenvatten en daarop in te spelen. Begin eens met een keer per overleg. Daarna uitbreiden naar vaker.
  5. Doe eens iets leuks samen. Een kookstudio is een goeie suggestie, maar ook af en toe wandelen in de pauze, informeel bellen vanuit de file of een biertje drinken voor het weekend. Spendeer tijd en maak plezier. Vertrouwen volgt bijna vanzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten